Porin ortodoksinen kirkko täyttää 20 vuotta

Porin ortodoksinen kirkko täyttää 20 vuotta

Käppärän kaupunginosassa sijaitsevan Porin ortodoksisen kirkon vihkimisestä käyttöön tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Paikallinen noin parinsadan hengen ortodoksiyhteisö toivoi monet vuodet hartaasti omaa kirkkoa, joten vuonna 2002 valmistunut apostoli ja evankelista Johannes Teologille pyhitetty kirkko oli suuri rukousvastaus. 

Porin seudulle muutti toisen maailmansodan seurauksena ortodoksista väestöä n. 200 henkeä. Poriin saatiin pieni rukoushuone 5. kaupunginosaan vuonna 1975, mutta yhteisön toiveissa siinteli edelleen oma kirkko.  

Porin alue kuuluu Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan, mutta porilaiset eivät jääneet odottamaan seurakunnan ensimmäistä aloitetta kirkon rakentamisessa. Sen sijaan Porin ortodoksien aktiivinen yhdistys, Porin Seudun Tiistaiseura, perusti jo 1990-luvulla kirkon rakentamiseen tarvittavien varojen hankkimiseksi keräystoimikunnan, joka muuttui myöhemmin kirkon suunnittelu- ja lopulta rakennustoimikunnaksi. Kirkon rakentamisen hyväksi kerättiin rahaa ja järjestettiin vuosien varrella monet talkoot ja myyjäiset. 

Vuonna 2000 Tampereen seurakunnanvaltuusto päätti kirkon rakentamisen aloittamisesta seuraavana vuonna lainavaroin. Pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko vihittiin käyttöön 29.9.2002 ja sen on suunnitellut arkkitehti Matti Porkka, joka on itsekin ortodoksinen pappi. 

Oman kirkon rakentamiseen tarvittavien varojen keräämisestä ja jo kaikesta sitä edeltävästä toiminnasta kumpuaa Porin ortodoksisen kirkon tiiviin yhteisön vankka talkooperinne. Ahkera vapaaehtoistyö kannattelee edelleen Porin Seudun Tiistaiseuran toimintaa: sunnuntaiset kirkkokahvit, pääsiäis- ja joulumyyjäiset, ruokatarjoilut ja kirkkorakennuksesta huolehtiminen järjestetään vapaaehtoisvoimin. Aktiivisia vapaaehtoistoimijoita kirkolla on viitisenkymmentä.  

Kirkkorakennuksen lisäksi myös Tiistaiseura yhdistyksenä juhlii pyöreitä vuosia: sen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. 

Kirkon 20-vuotisjuhlaa eli praasniekkaa vietetään 24.-25.9.2022. Lauantaina 24.9. kirkolla on avoimet ovet klo 14-16 ja klo 17 alkaa juhlavigilia, jonka toimittaa hiippakunnan piispa, Oulun metropoliitta Elia. Vigiliapalveluksessa kirkkoon tuodaan pyhän Serafim Sarovilaisen reliikki eli pyhäinjäännös, joka asetetaan paikalleen kirkkoon kirkkokansan kunnioitettavaksi. 

Sunnuntaina 25.9. juhla alkaa klo 9.30 vedenpyhityspalveluksella ja jatkuu siitä liturgiana, jonka toimittaa metropoliitta Elia yhdessä muun papiston kanssa. Liturgian jälkeen kävellään ristisaatossa Käppärän hautausmaan muistoristille, jossa toimitetaan lyhyt litaniapalvelus edesmenneiden muistolle.  

Tämän jälkeen kirkon yhteydessä olevassa Teologinsalissa on juhlaruokailu ja yhteistä ohjelmaa, esimerkiksi piispan tervehdys ja musiikkiesityksiä. Lisäksi juhlassa jaetaan ansiomerkkejä seurakunnan ja tiistaiseuran aktiivisille toimijoille. 

Juhlavuoden ohjelma jatkuu vielä lauantaina 29.10. Teologian maisteri Karoliina Schauman luennoi Porin ortodoksisella kirkolla klo 15.00, ja kello 18.00 alkaa Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron konsertti. 

Tervetuloa mukana juhlavuoden tapahtumiin!